Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Konstnär

Marianne Edelweis Svensson

 

Tiden som hon arbetade som fulltidskonstnär var kort, kanske 10 -12 år.

 

Sponsorer

Ge ett bidrag till föreningens verksamhet!

 

Då har du möjlighet att få vara med och synas på vår webbplats och/eller i det material vi kommer att producera, t.ex. tidskrifter, filmer.

 

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
”Jag har målat i över 20 år. Jag började att handmåla kläder, men övergick senare till duk.. Mina bilder är personliga och speglar sinnesstämningar under arbetet med dem. Jag har prövat att meditera för att bättre förstå motiven, dock utan att finna något svar. Däremot märkte jag att meditationen hade inverkan på motiven, såväl färg som form ändrade sig och bilderna blev lugnare samtidigt som färgerna fick större betydelse.

 

Jag arbetar med kristaller och healing (kristallterapeut) och i detta arbete är färg och energi viktiga inslag, något som påverkar min konst.

 

Mina målningar påminner om de australiska aborginernas sätt att måla med starka färger, strukturer och punktteknik. Och i likhet med aborginerna gestaltar jag också drömbilder. När jag får mina drömbilder är jag tvungen att sätta intrycken på en målarduk, annars återkommer de. Målningen är inte färdig förrän drömbilden har försvunnit ur mina tankar.

 

Att min konst gör betraktaren glad, tycker jag känns väldigt positivt. Det är vad jag försöker uppnå.”


Edelweis tavlor på Hasselbacken

 

Under sin tid som fulltidskonstnär beskrev Marianne Edelweis Svensson sina bilder som kompositioner av drömmar. Tiden som hon arbetade som fulltidskonstnär var kort, kanske 10 -12 år. Å andra sidan hade hon ritat och målat ända sedan barndomen. Säkerligen utan den stimulerande miljö som krävs för en tidig debut. När hon debuterade skedde detta på en jurybedömd konstsalong med fantastiskt välgjorda akrylmålningar.

 

Juryn vid den utställningen, Vårsalongen 2000 inom Helsingborgs Konstförenig, bestod av konstnärerna Mariana Manner och Gert Aspelin samt kuratorn Magnus Jensner, senast på Dunkers Kulturhus. Den utställningen kallas ibland Vikingsbergs vårsalong och var under lång tid en mycket betydande, årligen åter-kommande konstutställning. Det var med andra ord ett mycket meriterande sammanhang Marianne debuterade i. Juryn tog faktiskt ut hela 3 stycken av de totalt 5 inlämnade tavlorna. Det är inte konstigt att nervositeten var stor innan det lyckliga beskedet kom och glädjen var naturligtvis enorm på vernissagedagen.

 

Efter den första utställningen följde en rad framgångar på många utställningar i hela södra Sverige. Något av åren runt 2004 deltog Marianne i inte mindre än 11 utställningar. Trots denna utåtriktade verksamhet måste man beundra förändringarna i uttrycket som skedde under hela perioden. För detta krävs ett koncentrerat, fantasifullt och ihärdigt arbete. Då besatt Marianne Edelweis Svensson hela det mogna konstnärskapets attribut med förmåga till den förändring som klarheten och förenklingen krävde. Marianne Edelweis Svensson var autodidakt. Hon hade själv lärt sig att måla. Vid den första utställningen år 2000 hade Marianne redan hunnit fylla 40. Detta framgår av det kanske 100tal målningar som finns av henne. Det är förmodligen därför som hennes verk framstår som så helgjutet trots att uttrycket är helt skiljt mellan de första och de sista av hennes tavlor. Under den korta perioden blev koloriten mera dämpad, ljusare, formerna mindre komplexa och linjerna rakare. Den yngsta tavlan som finns på utställningen på Hasselbacken är den bild som finns sist i denna exposé.

 

Det finns ytterligare 6 tavlor av Marianne som kommer i nästa del av beskrivningen av hennes konst. Det var också en jurybedömd utställning med Sune Nordgren som enmansjury. Vid det tillfället valde Nordgren ut 6 tavlor av vardera 6 stycken konstnärer som sedan låg ute på nätet under en tid. Om dessa tavlor återkommer vi vid senare tillfälle.

 

Text Sven Ockborn
 

Bild Bo Lilja

 

 

OBS! Klicka på bilderna så blir de större.


John´s universe, akryl. Tavlan är signerad 1999 och en av de äldsta Marianne ES godkände och signerade. Tavlan är visad såväl vid jurybedömda som vid inbjudningsutställningar.

 

 


Namnlös akrylmålning från 2003 i vilken färgerna blivit väsentligt ljusare medan formerna och linjerna behållit sin komplexitet.

 

 Tavlan heter Ögat och ingår i en svit av 5 tavlor på samma tema. Den är målad innan Mariannes sjukdom var känd.

 
En av Mariannes sista tavlor, ej namngiven, tillkom under sjukdomsperioden. I den tavlan har formerna reducerats till yttersta knapphet. Strukturen ges av den tunna gula färgen och de svarta helt räta linjerna.

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt