Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Peter Hägg

”Jungman Jansson” handlar om Victor Carlsson och båten Constantia var inget annat än en flatbottnad eka skrattade Peter Hägg.

 

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

”Ack, svenska folk!”

 

Nils Ferlin, var en stor beundrare av Dan Anderssons diktning och ansåg att hans visor var oöverträffade i svensk lyrik, men såg under sin tid att intresset för visorna var i avtagande. ”En tung violin tonar genom dem. Är det måhända den som skrämmer. Ack, svenska folk!” Men inte i Röstånga, här älskar vi Dan Andersson och vem kan bättre berätta om hans liv och tolka hans visor än Peter Hägg.

 


Denna kväll på Midgård i början av april fick vi inte bara höra hans visor sjungas vi fick också vara med om en vandring genom Dan Anderssons liv och genom den bygd där han växte upp och verkade, strax väster om Ludvika i Dalarna. Som Ferlin antyder finns det ett vemod i melodierna men det är som om texterna själva tonar fram melodierna. Här finns en längtan i diktningen men också djupa tankar långt bortom människornas liv på jorden. Så vad kan ha påverkat Dan att i dikt nedteckna dessa tankar? Dan föddes i Skattlösberg där hans far Adolf verkade som lärare. Dan hade starka band till sin far och återvände ofta till Bränntjärntorpet som var faderns uppväxtmiljö. Fadern levde som ung ett våldsamt liv men genomgick en religiös kris och blev både varmt troende och en kraftfull nykterhetskämpe. Adolf hade vid sidan av lärartjänsten olika arbeten och för sina inkomster skaffade han ett fint bibliotek med 300 volymer facklitteratur som Dan säkert studerade flitigt. Fadern höll regelbundna husandakter och säkert satte dessa sina spår i Dan. Modern Augusta var mycket musikalisk, hon sjöng, spelade och skrev sagor och dikter. Sannolikt kom Dans poetiska och musikaliska anlag från moder Augusta.


Peter berättade att Dan som 14 åring skickades till Amerika av Adolf för att hos släktingar reda ut om där också fanns lämplig mark för Dans familj. Engelskan inför avfärden lärde han sig vid köksbordet och med uttalet fick han hjälp av handelsmannen i byn, Viktor Carlsson, som varit sjöman. Efter 9 månader var Dan åter hemma. Viktor Carlsson berättade vitt och brett om sitt liv som sjöman och Dan återger detta med sådan inlevelse att man nästan kan tro att han själv gått på sjön. ”Jungman Jansson” handlar om Victor Carlsson och båten Constantia var inget annat än en flatbottnad eka skrattade Peter Hägg. Dan Andersson kände sig på något vis rastlös. Var han borta längtade han alltid hem och var han hemma längtade han bort. I ”Tiggaren från Luossa” framgår också att han säkert funderat mycket på de frön som fadern Alberts sått hos honom som ung och att det kanske finns någonting bortom det jordiska livet. Ingen kunde väl heller vara oberörd av den text som Peter så fint framförde i ”En spelmans jordafärd”, en innerlig hyllning till den enkle spelmannen och lilla människan som ändå betytt så mycket. Peter berättade att Dan som ung ofta tog sin tillflykt till de stora skogarna och där i ensamhet ägnade sig åt att fundera på livets mening men också om människornas villkor hemma i den bygd han tillhörde och också tankar om sin egen familj. Här fick vi exempel på detta genom ”Helgdagskväll i timmerkojan” och den underbart vackra visan ”Till min syster” (”Nu spelar vårens ljumma vind i myrens gula starr”).

 

 

Dans hustru Olga Turesson Andersson undervisade i Missionshuset i Gonäs och hit flyttade Dan in efter giftermålet. Här bodde de tillsammans de två sista åren av Dans liv som så olyckligt slutade på ett hotellrum i Klara i Stockholm. Efter sin död blev Dans diktning uppmärksammad genom att Gunnar Turesson, hans svåger, tonsatte många av Dans dikter.
Visst finns där ett vemod i visorna och texterna lämnar utrymme för djup eftertanke men inte skrämmer detta som Ferlin befarat. Nej det blev en ytterst berikande och njutbar kväll och jag vågar nog påstå att vi i sinom tid åter får se Peter Hägg hos oss i Röstånga.
Gunnar Andersson

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt