Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Glader

Även de inre organen drar nytta av skrattet genom bättre genomblödning och hjärtat får god träning.

 

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Glader- ett namn som förpliktar

 

 

Trodde det var ett artistnamn men ganska snart framkom det att Glader är ett gammalt knektnamn. Christer Glader har arbetat som distriktsläkare i Tyringe under 35 år och skaffat sig en gedigen kunskap om vilka faktorer som kan påverka människors hälsa. En viktig sådan faktor är skratt och därmed indirekt humor. För att understryka sambandet mellan humor och hälsa berättade Christer att redan de gamla grekerna förstod detta och i deras läkekonst ingick också ”läran om skratt” (gelotologi av grekiskan gelos= skratt). Så fick vi veta, det en del redan vet, att man kan skratta så man svimmar eller kissar på sig men aldrig så man dör. Men också att det inte går att göra något annat när man skrattar, att cirka 70 % av musklerna är engagerade och att man kan få träningsverk av skratt. Även de inre organen drar nytta av skrattet genom bättre genomblödning och hjärtat får god träning. Christer berättade att skratt också kan vara smärtlindrande genom att det bildas endorfiner och som också frisätts när man är riktigt upptrissad och på alerten som t.ex. hos hockeyspelare under match. Christer själv sitter i båset vid Tyringes hemmamatcher i hockey och här sys uppkomna sår igen utan bedövning och ingen klagar eller känner smärta. Denna januarikväll på Midgård i Röstånga fick alla en riktig hälsokur framkallad av Christers eminenta humor hämtad från episoder som han upplevt under sin långa aktiva tid som läkare och inte minst från hans första tid som utbildad läkare och iver att sätta diagnos på allt och alla.

 


Christer konstaterade att ju äldre man blir desto fler diagnoser råkar man ut för och desto fler pillerburkar får man bära med sig på livets stig. Det är dock viktigt att inse att livet är en äkta gåva och att var och en är unik och att man skall vara glad och tacksam för detta. Vi oroar oss alldeles för mycket helt i onödan. Och så fick vi höra det igenkännande att vi försöker lösa problemen ”mellan klockan 23 och 02” på natten och att allt då kan få helt absurda proportioner. Så fick vi en liknelse om att vi alla har en ”psykisk energitårta” men av olika storlek. Orostårtbiten är gemensam för alla och den tenderar att bli större med åren på de andra mer värdefulla tårtbitarnas bekostnad. Detta skall vi vara observanta på och Christer berättade att redan som foster är vi präglade på hjärtrytmen och att den rytmen kan dämpa oro också vid mycket mogen ålder. Rytmiska rörelser som dans är därför mycket gynnsamt och är en aktivitet som både ger motion och är oroslugnande. Så avslutade Christer Glader med några skrattframkallande historier som ingen kunde värja sig mot och som med stor sannolikhet gav kännbar träningsvärk dagen efter.


Efter avslutad massterapi samlades alla med muntra miner kring borden för kaffe med utsökt hembakat. En hel del lyckligt lottade fick också med sig hem någon av de fina lotterivinsterna. Konstaterar också att även om skrattreceptet inte skapar någon epidemi kommer att antal historier med avsedd effekt att återberättas av de församlade. T.ex. den om diagnosen där bägge läkarna och patienten hade fel.


Gunnar Andersson

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt