Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Stora Hjortaröds mölla

Möllan fanns på gården Stora Hjortaröd och den låg vid Lilla Bäljaneå där idag ett stort jordbruk finns (den f.d. pälsdjursfarmen). 

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 

Stora Hjortaröds mölla

 

Kulturlandskapsgruppen arbetar med att kartlägga ett flertal intressanta "kunskapspunkter" d.v.s. kultur-historiskt intressanta platser i vårt geografiska område. En av dessa är St. Hjortaröds mölla.

 

Är du förvånad? Har du sett den eller överhuvudtaget haft en aning om att den funnits?

 

Möllan fanns på gården Stora Hjortaröd och den låg vid Lilla Bäljaneå där idag ett stort jordbruk finns (den f.d. pälsdjursfarmen). 

 

Som av en händelse (!) har föreningen en medlem, Gunnar Olin, som är uppvuxen ett stenkast från Hjortaröds mölla. Ur sitt minne kunde han rita upp hur det såg ut med mölledammen och allt där omkring, innan den fylldes igen och den nya vägsträckningen kom att gå rakt över.

 

Gruppen på besök vid den gamla möllan för att studera vad som fysiskt fortfarande går att se.

 

Genom att studera gamla skifteskartor, bedriva släktforskning på St Hjortaröd, läsa gamla militär-rapporter m.m. har vi sakta men säkert börjat kartlägga möllans och dess brukares historia. Vi vet att de första "qvarnarna" fanns redan på 1700-talet och att vattenkvarnen användes in på 1900-talet. Kring förra sekelskiftet ägdes Duveskog och Hjortaröd av Johannes Mackeprang (känd dansk adelssläkt).

 

Vårt ”grävande” i Kulturlandskapsgruppen går vidare med St. Hjortaröd, men det finns även ett intresse för att kartlägga de andra gårdarna med sina möllor, då på sträckan Ask till Röstånga utefter Lilla Bäljaneå. Är du nyfiken och intresserad? Kom med i arbetet!

 

En hel del rester av de gamla dammvallarna finns fortfarande kvar.

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt