Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Kulturgruppsförslag

Kulturträdgårdar och trädgårdsprydnader

 

Torp - inventering av gamla torp inkl. deras trädgårdar, närområdet

 

 

Aktivitetsförslag

Byavandringar

 

Vandringar i bygden

 

Utflykter både nära och lite längre bort

 

Musikfestival

 

Föredrag av olika slag t.ex. konstverk berättar

 

Mindre arrangemang som kommer ofta t.ex. konstutställningar, "prova på träffar"

 

Utforska gamla stenbroar

 

 

 

Intresserad? Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
Idémöte 2009-01-21

 

Föreningen har som mål att hålla idémöten med jämna mellanrum. Ett öppet möte både för medlemmar och andra som är intresserade. Idéer tar aldrig slut och det är inte frågan om några revolutionerande saker vi pratar om utan de idéer som både skapar nytt men även utvecklar det befintliga. Kan vara allt från en enskild liten aktivitet till ett helt nytt kulturområde som kanske ska utvecklas på ett nytt eller annorlunda sätt.
 

 

 

Efter en kortare introduktion om vad som hänt under den tid föreningen existerat och vad som redan är på gång, sattes hjärncellerna på prov. Resultatet blev en hel del och här något av det som kom fram.

 

Trädgården. Hur har den utvecklats under alla år som den funnits. När började man ha trädgårdar som vi ser det idag. Hur spreds växter, blommor, bärbuskar etc. över tiden? Vad kom från klostren, medicinalväxter och nyttoväxter? Hur förädlades nyttoväxterna till att ge mer avkastning?

 

Det går att utveckla "trädgården" hur mycket som helst. Vad finns att få tag av blommor och växter idag av "gamla sorter". Ska vi skapa en plats där medlemmar och intresserade kan byta "lökar, blommor, sticklingar m.m.".

 

Och så får vi inte glömma trädgårdsprydnader - vad hade man förr? Fågelbad, solur, bersåer, trädgårdsfigurer, skulpturer, stenar....

 

Torp. Detta kan också kopplas till det som sagts ovan om trädgården. Torpinventering. Vad finns kvar? Hur mycket mark hade man att leva på och vad odlades där? Hur stort var ett genomsnittligt torp och hur många bodde där? Hur tillkom torp och hur "fri" var marken d.v.s. äganderätt.

 

Ett ”hjärta i stammen”. Du går förbi en bok i Nackarpsdalen som någon ristat in ett budskap i, kanske även ett årtal finns med. Tänk om man kunde få tag på dem som gjorde detta och se om "det höll". Var de bara där på tillfälligt besök eller finns de fortfarande kvar och bor någonstans i trakten?  Det finns många ristningar och kanske skulle vi göra inventeringar från välbesökta områden och sedan "skicka ut efterlysningar".

 

Vandringar av olika slag och längd. Det finns de som vet och kan - och kan därmed ge oss kunskap och insikt och stilla vår nyfikenhet över sådant vi inte vet eller kan.

 

Stenbroar, utflykter, konstutställningar, gengas och hur det gjordes, musik på alla tänkbara sätt, teater ...

 

Idémötet avslutades med en film som var från år 1968. En resa från Konga till Stockamöllan. Här kunde vi bl.a. se det sista kommunfullmäktigemötet som gjordes i Röstånga kommun innan den delades och Röstånga by kom att tillhöra Svalöv. Massor av intressanta människor, miljöer, fastigheter, skolbygge, friluftsbad m.m. beskrevs i den nästa 40 minuter långa filmen.

 

Det är inte bara deltagarna på träffen som har idéer. Titta på dessa bilder som visar vad barnen på Midgård kan skapa utifrån "skräp". Deras utställning var verkligen "kulturellt nyskapande av förbrukade ting".

 

 

 

 

Tänk vad fantasi och kreativitet kan ge. En cykelsadel med lite tillbehör har blivit en mus eller kanske är det något annat...

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt