Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Kultur

 Det har sedan en tid tillbaka jäst i Röstånga både av egna surdegs-kulturer men också av vetenskapligt framtagna sådana.

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 

Kultur som förenar och inspirerar.

 

Rubriken låter väl knappast uppseendeväckande i dessa tider då vi i Svalövs kommun för en dialog mellan politiker och olika kulturföreningar. Men nu handlar det om surdegskultur och inget annat. Det har sedan en tid tillbaka jäst i Röstånga både av egna surdegskulturer men också av vetenskapligt framtagna sådana. Initiativtagare till detta var Röstånga Rödakorskrets ordförande Olga Andersson som tyckte att det passade att, i samband med Röda Korsets årsstämma, göra något annorlunda och föreslog att i samverkan med Röstångabygdens kulturförening anordna en riktig surdegsafton. Och vem skulle kunna ge de kunskapstörstande Röstångaborna bäst kunskap om surdeg om inte Clas Lönner, alias Doktor Surdeg.

 

Clas Lönner (Doktor Surdeg) berättar om surdegens goda egenskaper.

 

I god tid före stämman delades kulturer ut och intresserade surdegsentusiaster provbakade inför föredraget den 22 februari på skolan Midgård. Nära 40 intresserade mötte upp och fick av Clas Lönner, som bedriver sin forskning vid CeLacAB i forskarbyn Ideon, Lund, en synnerligen pedagogisk föreläsning om surdeg, mjölksyrebakterier, jästsvampar, mjölsorter, allmänna bakningstips och mycket annat. Föredraget kom snart att utvecklas till en mycket kvalificerad dialog mellan Clas och deltagarna.


Att användandet av surdeg har en lång historia stod klart redan från början. Användes i Egypten flera tusen år före Kristus och omnämns på flera ställen i bibeln och också vållat stor kyrklig strid kring huruvida nattvardsbrödet var syrat eller osyrat. Vi fick veta av Clas Lönner att surdeg skapas av jästsvampar som naturligt finns på bl.a. rågkornets skal. Lite ljummet vatten på rågmjölet och sedan placering på varmt ställe under en knapp vecka så är surdegs-kulturen klar. Det som skett är att bakterierna brutit ner stärkelsen i mjölet och bildat mjölksyra men också koldioxid och aromämnen. Aromämnena ger god smak, koldioxiden gör brödet luftigt och syrorna både vidgar smakupplevelsen och konserverar brödet. Bruket av surdeg har gått i vågor genom historien och användandet av surdeg gick tillbaka på 1800-talet då man började använda öljäst bröd och senare kom bagerijästen som kunde snabba upp bakningsprocessen. På 70-talet blev surdegen populär igen och många matade sina kulturer i kyskåpet och en riklig byteshandel pågick. Detta sker också idag men nu finns också frystorkade s.k. starterkulturer som gör hela hanteringen enklare och ger ett jämnare bakresultat.

 

En koncentrerad skara surdegsentusiaster.

 

Det var särskilt intressant att höra hur viktigt det är att kunna isolera och bevara en särskilt gynnsam mjölksyrebakterie för att sedan ha den som bas för senare användning. Clas berättade också att man historiskt lät degrester från ett lyckat bak få torka in i degtrågens sprickor för att ha som startkultur vid nästa bak. Clas Lönner är just expert på de bakterier som används i surdeg och han ligger bland annat bakom de bakterier som lett till utvecklingen av Proviva.Vi fick också möjlighet att på doften skilja mellan olika surdegs-kulturer beroende på vilken mjölksyrabakterie den innehöll. Av frågorna att döma var det riktiga surdegsproffs i salongen. Man kom att utbyta erfarenheter av surdegsbak men också togs en del fördomar kring surdegsbaket upp till diskussion. Clas Lönner poängterade dock att det stod utom all tvivel och att det var vetenskapligt belagt att surdegskulturer är ett utmärkt bakhjälpmedel, är en bra smakförstärkare, förlänger brödets hållbarhet, är en näringsförstärkare och inte minst har en gynnsam effekt på tarmfunktionen.


Som kuriosa nämnde också Clas att den något negativa benämningen av någon som ”surdeg” är lite felaktig. I guldrushens tider, först i Kalifornien och sedan i Alaska och Kanada bar guldgrävarna med sig surdeg i en liten påse kring halsen eller bältet för att den inte skulle frysa. Dessa veteraner kom att kallas ”sourdough” och uppfattades som något positivt.

 

Friskt och något syrligt tycker Katarina Lilja.

 

Efter föredraget bjöds alla deltagare av Röda Korset på nybakat surdegsbröd och detta bröd och bröd som av deltagarna provbakats inför mötet kunde nu bedömas av Doktor Surdeg. Sista ordet är definitivt inte sagt i denna surdegsaktion. Minst ett 20-tal personer inväntar nu surdegskulturer för att med den vetenskapliga informationen som gavs denna kväll som bakgrund, ge sig i kast med att på egen hand ta fram ett vackert, gott och näringsriktigt surdegsbröd. Arrangörerna, Röstånga Rödakorskrets och Röstångabygdens kulturförening, var mycket nöjda med denna surdegsafton och föreningarna ser detta som ett gott exempel på hur gemensamma aktiviteter kan skapas genom bra dialog.

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt