Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Nils Ludvig Olsson

Dikterna av Nils Ludvig visar prov på det yppersta av rimkonst och jag associerade till Gustaf Frödings diktning, också vad gäller de träffsäkra beskrivningarna av personer och personligheterna i dikterna.

Vill du bli medlem?

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Vem var Nils Ludvig?

 

För en ”upplänning” som dessutom inte förstår alla detaljer i det skånska bygdemålet kanske ett föredrag om den skånske författaren och poeten Nils Ludvig Olsson inte hamnar högst upp på prioriteringslistan. Men då det påannonserades att dikter skulle läsas på skånsk dialekt kände jag att det drog i smilbanden och då jag för övrigt anser att dialekter inte bara skall användas i buskisrevyer utan framför allt kan ge en landsända eller bygd en språklig identitet blev jag nyfiken. Georg Welin inte bara läste dikter av Nils Ludvig han framförde dikterna med en inlevelse och ett kroppsspråk som går långt utöver det vanliga. Vi fick veta att Nils Ludvig växte upp på Möllevången i Lund, ett område som ligger norr om Allhelgonakyrkan, mellan Getingevägen och Kävlingevägen. Här arbetade Nils Ludvigs far på bryggeriet och skötte ångpannorna. Lund kom att bli Nils Ludvigs älskade stad och han har skildrat den i flera böcker.

 

Georg Welin startade i ett högt tempo och såväl innehåll som framförande drog ner både skratt och applåder. Dikterna av Nils Ludvig visar prov på det yppersta av rimkonst och jag associerade till Gustaf Frödings diktning, också vad gäller de träffsäkra beskrivningarna av personer och personligheterna i dikterna. Och ändå kunde det skönjas i flera dikter att bakom den humoristiska ytan fanns en underton av mer allvarsamt slag.

 

Nils Ludvig var produktiv under en lång tid och Georg Welin räknade upp från debutverket ”Di fåste fjeden” 1921 mer än 30 verk fram till 1970. Det var då inte heller anmärkningsvärt att Georg fick ta hjälp av sin hustru Inger för att hitta valda dikter i denna samling av publikationer.

 

Jag brukar säga att en riktigt god behållning av ett föredrag är då man får ta del av ny kunskap, men inte bara det, att också föredragshållaren förmedlar kunskapen på ett sätt som inspirerar och skapar nyfikenhet. I det avseendet var föredraget på Hasselbacken den 8 april av Georg Welin ett lyckokast. Hans högst personliga förmåga till inlevelse och också förmågan att läsa dikterna med den melodi som innehåll och dialekt kräver var enastående. Som gammal Lundabo skall jag i varje fall läsa ett par utgåvor från Nils Ludvig, ”Lund” från 1949 och ”Min stad. Minnen från sekelskiftets Lund” som kom ut 1957.

 

Gunnar Andersson

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt