Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Medlemsmöte 5 november

Georg Welin var inbjuden till att berätta om folkliv och folkmål.

 

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
Medlemsmöte på Hasselbacken där även Georg Welin "tog ton".

 

De 5 november var det allmänt medlemsmöte på föreningens nya träffpunkt - Hasselbacken. Ordförande Lennart Lundberg inledde med att hälsa alla välkomna och kort berätta om allt som skett sedan föreningen startades för drygt ett år sedan. Men ett nytt kapitel ska börja skrivas och under kvällen fick de närmare 40 personer som slutit upp, en uppgift i att fundera på vad Röstångabygdens kulturförening ska göra på Hasselbacken.

 

Georg Welin var inbjuden till att berätta om folkliv och folkmål, och de som känner Georg vet att han har mer än bara talets gåva. Han berättade, kåserade, sjöng, spelade och med kroppsliga övningar gestaltade bl.a. en och annan kunglighet. Någon har sagt att en bild säger mer än tusen ord, men det gäller inte när man har med Georg Welin att göra. Hans fängslande och målande beskrivningar gör att man "ser" händelserna han berättar om framför sig.

 

 

Utan att avslöja för mycket så fick vi bland annat lyssna på en "kungasaga" där Carl(arna) passerade i nummerordning plus en och annan kunglighet därtill. Det skedde till mycket sång, där kända melodier hade fått nya träffande (och avslöjande) texter om våra tidigare kungar.

 

Vi fick höra historier kring Georgs farfar skräddaren och en och annan sann (?) händelse som inträffat på den tiden.

 

År 1892 kom en ny kyrkoherde till Billinge. Han hette Klarén och några situationer där han var inblandad i fick vi också höra om. Bland annat tyckte kyrkoherden om att festa till det ibland, särskilt på 50-års kalas, vilket kanske inte var särskilt bra för en kyrkans man. Men han hade en lösning på detta. Han tog av sig rocken och hängde den över en stol, sedan sa han "där hänger prästen", därefter kunde han vända sig
om och börja spela kort.

 

Det blev många skratt och tiden gick alldeles för fort. Men vi får väl försöka få Georg att komma fler gånger.

 

 

      

 

Röstångas café- och kanske snart även krögardrottning Anna-Mona Svensson bjöd på smaskig nötpaj med vaniljglass och utsökt kaffebröd. Se bara på Stina Perssons  njutningsfulla uppsyn då hon känner dofterna av detta.
 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt