Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Om Kulturföreningen

RöstångaBygdens Kulturförening:

 

  • är en ideell förening som är öppen för alla
  • vill nå alla åldrar genom olika aktiviteter
  • tycker att kultur är något som innefattar väldigt mycket
  • vill arbeta för att vi ska få en fördjupad kännedom om vår bygd
  • vill att vi hjälps åt och skapar kulturaktiviteter, kulturutbyten och kultur- möten
  • vill tillsammans med andra föreningar stimulera och bidra till ett rikt och varierat kulturliv i RöstångaBygden

Medlemskap

Medlemskap i föreningen kostar 100 kr per år.

 

Betala in medlemsavgiften till följande bankgironummer:
343-5344

(RöstångaBygdens Kultur-
förening)

 

e-post: kontakt@rbkultur.se

 

 

 

Guidad tur bland Olgas medicinal- och kulturväxter i Röstånga

 

Dagen hade varit solig och varm och denna kväll, den 20 augusti, arrangerade Röstånga Kulturförening i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan en guidad vandring i Olga och Gunnar Anderssons trädgård i Röstånga.

 

Olga guidade på temat ”Similia similibus curantur” som i fri översättning betyder ”lika botar lika”. Olga berättade med stor inlevelse om att naturen är ett enda stort apotek och att Gud har givit människan fingervisningar (signaturläran) om hur detta apotek skall användas. Sök efter växter som genom sitt utseende eller egenskaper kan förknippas med det sjuka organ eller den åkomma som skall botas. Vi fick lära oss att eftersom blåsippans blad har tre lober som vår lever kan dessa blad användas mot leversjukdomar. Johannesört, vars gula blommor innehåller blodliknande växtsaft, är sårläkande och blodtoppen med sina blodröda blomtoppar är blodstillande.
 

Johannesört vars knoppar innehåller en blodliknande saft.

 

Blodtopp med dess blodliknande blomtoppar.

 

Efter exempel på växter ur signaturläran berättade Olga om ett antal spännande läkeväxter. Bland annat om Belladonnan som innehåller ämnet atropin som vidgar ögats pupill. Detta gjorde kvinnan väldigt vacker (bella donna, vacker kvinna) och var under en tid väldigt populärt.

 

Belladonna innehåller atropin som vidgar pupillen och gör kvinnan vacker

 

Efter avslutat guidning bjöds deltagarna på äppelpiroger och dryck gjord på tranbär plockade i det vilda Kolmården i Östergötland. Uppsluppna diskussioner om läkeväxter och olika krämpor fortsatte under kvällningen och Olga antydde att det nästa år sannolikt bli ett nytt arrangemang med ett annat tema. Sammanlagt deltog 17 personer denna underbara kväll. Dessvärre hade vi i föreningen gjort misstag vid påannonseringen av arrangemanget till såväl medlemmar som allmänheten vilket vi djupt beklagar.

 

 


Ni har väl inte missat detta!

 

Martin Olin - Sviter vid Söderåsen. En cd där Martin vill dela med sig några av de stämningar som förgyllt hans liv genom åren. Mer info www.martinolin.se

Den finns även att köpa på Fenix Konditori i Röstånga.

 

 

 

 

 

Brev från Jason Lewis
2009-08-06

 

Hej,
 

Det är och har varit en mycket spännande utbildning jag går på "the New York Film Academy". Året började jag i New York där det hände mycket. Både på Manhattan där jag hade min bostad och i "The Hudson" (flygplanet som nödlandade med över 150 passagerare). Tack och lov var jag inte med ombord utan hade fullt upp den dagen med egna och mina studiekamraters filmprojekt.

 

Som skådespelar student ingår att stå såväl framför som bakom kameran, lära sig klippning, redigering, ljusättning och allt som rör en produktion. En av mina instruktörer sitter med i kommitén som röstar på årets Oscar vinnare och det är roligt att höra hans kommentarer (som inte alltid är snälla) om vad både proffs och amatörer i filmbranschen bör tänka på.

 

Det ges ständigt tillfälle för oss på skolan att träffa kända personer inom filmen och i privat miljö få ställa frågor, lyssna på erfarenheter och ta till oss lärdom. Jag har också haft möjlighet att återknyta kontakter med stjärnor inom filmen som tidigare besökt min familj i Sverige.

 

I maj flyttade jag så ut till Universal City (vid Hollywood) i Kalifornien. Det är mycket arbete och långa dagar. Jag är oftast inte hemma förän framåt elva på kvällen. För närvarande sitter jag och redigerar min film som skall visas upp i samband med terminsavlutningen den siste augusti på Warner Brother Studios.

 

Jag har blivit erbjuden möjligheten att vara med i en produktion som med största sannolikhet skall filmas i Rom. Men om det får jag berätta mer senare...
 

Hälsningar, Jason

 

 

Vandring runt Blinkarp

 

Under Gunnar Olins ledning genomförde kulturgruppen Natur&Kultur en vandring runt Blinkarp. Våren hade kommit med besked och 17 mycket intresserade hade mött upp söndagen den 26 april. I utrustningen ingick bland annat det mycket viktiga "fikat".

 

 

Vi fick lära oss mycket om området. Var flera torp hade legat och vem som bott där, hur en del av vägarna hade kommit till (hårt arbete för hand), var man brutit torv och varifrån grus och sten till vägarna kommit ifrån.

 

Gunnar berättade också om själva gården Blinkarp och visade några gamla bilder.

 

 

Övriga deltagare bidrog också med sina kunskaper under vandringen. Om djur, fåglar, växter, träd...

 

En mycket trevlig tur som gav mersmak till flera.

 

 

 

 

Årsmötet på Midgård

 

Föreningen höll årsmöte torsdagen den 23 april på Midgård. Ett tjugotal personer var närvarande, ca en tredjedel av samtliga medlemmar, och sedvanliga beslut och förhandlingar genomfördes.

 

Mer om detta när protokollet är utskrivet och klart.

 

Lite information om verksamheten gavs också och i samband med fika och smaskig smörgåstårta som Anna-Mona och  Fenix Konditori sponsrade med, diskuterades vilka aktiviteter vi ska satsa på den närmaste tiden.

 

 

Olga och Gull-Britt var först...

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt