Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Resor i Österled

Kristina Backe begav sig 1961 på sin första resa till Ryssland (dåtida Sovjet-unionen). Det blev en resa med tåg via Brest och Minsk till Moskva och som förväntat en noggrann och nervpirrande genomgång vid gränsen av tullpersonalen.

Sponsorer

Ge ett bidrag till föreningens verksamhet!

 

Då har du möjlighet att få vara med och synas på vår webbplats och/eller i det material vi kommer att producera, t.ex. tidskrifter, filmer.

 

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Längtan och resor i österled.


Ryssland är ett mäktigt land som både lockar och skrämmer. Visst kan vi svenskar se tillbaka och brösta oss lite över vikingarnas härjningar i österled och visst kan vi känna en viss stolthet över utgången av slaget vid Narva och över hur Sven Duva kämpade vid Virta bro i Fänrik Ståls sägner. Men vi känner också respekt för ryssen efter härjningarna längs östersjökusten och krigen som slutade med förlusten av Finland 1809.Sedan kom revolutionen, de stora krigen, järnridån och det kalla kriget. Och ändå finns den där längtan till Ryssland och dess alldeles speciella kulturskatter.


Denna längtan kunde inte Kristina Backe motstå och 1961 begav hon sig iväg på sin första resa till Ryssland (dåtida Sovjetunionen). Det blev en resa med tåg via Brest och Minsk till Moskva och som förväntat en noggrann och nervpirrande genomgång vid gränsen av tullpersonalen. Men då man inte varken fann elektronik eller vapen utan i stället ett exemplar av Astrid Lindgrens ”Karlsson på taket” (som var välkänd och omåttligt populär i Sovjetunionen) spred sig ett leende i tjänstemännens bistra ansikten. Kända platser besöktes i Moskva och imponerande var bl.a. en enorm Universitetsbyggnad men också upplevelser från en lantbruksutställning. Kristina tog med bilder hem som visade enorma jordbruksmaskiner och sinnrika bevattningssystem men som lätt avfärdades på hemmaplan som ”propaganda”.

 

Kristina Backe berättar på Midgård i Röstånga om sina kulturresor till Ryssland och sjunger ryska visor iförd klänning inköpt i Onegaområdet nära St. Petersburg som Kristina besökte.

 

Kristinas längtan österut var dock inte baserad på intresse för politiken och vad den kunde åstadkomma i sovjetsystemet utan var genuint kopplat till den ryska kulturen och musiken. Ett planerat besök på en teateri Moskva för att se baletten Svansjön kom i stället att bli ett överraskande möte med London symfoniker (som var på besök) under ledning av Benjamin Britten och medvärldsstjärnorna Viatcheslav Richter (piano) ochMstislavRostropovich(cello) som solister, en oförglömlig upplevelse för en musikälskare.


Tio år senare var det dags för en ny resa till Ryssland, denna gång till St. Petersburg. Resan gick genom gamla svenskbygder och det var nog lätt att förstå att Peter den store, som grundade St. Petersburg, verkligen ansträngde sig för att hålla svenskarna borta. Hemma i Sverige klagade dock Tegnér på att ”göterna” var mesiga och borde visa mer av sin styrka. Besöket på Eremitaget var naturligtvis en höjdpunkt med alla dess ovärderliga konstskatter men Kristina berättade också med stor inlevelse om kyrkor och andra kulturplatser i St. Petersburg.Det kom senare att bli fler resor till St. Petersburg och båtutflykter via Ladoga och Onega till en rad historiska platser. Kristina hade med sig en hel rekvisita med typiska ryska bruksföremål som vart och ett fick sin historia beskriven. Hon visade också exempel på föremål dekorerade med det typiska ryska måleriet. Den mest berömda stilen är ett konsthantverk som heter Chochloma och kommer från Nizjnij i Novgorods län.

 

Exempel på konsthantverk i stilen Chochloma, målat på trä i svart, rött och guld.

 

Kristina Backe besökte många kulturella platser vid sjön Onega, bl. a. träklostret iKizji.


Reseskildringen inramades av sånger som Kristina framförde, nästan alla på ryska. Här fanns välkända folksånger som ”Natt över Moskva” och ”Den ensamma klockan”. Den förmåga Kristina har att få fram både det gåtfulla och det vemodiga i de ryska sångerna hade heller inte varit möjligt om inte hennes intresse och kunskap det ryska språket gjort att hon kunde framföra dem med utsökt skicklighet på originalspråket. En verklig prestation.

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt