Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Rapport

Johanna berättade också om svårigheten i arbetet med att göra inslagen begripliga, man är ”bäst på känslor och sämst på siffror”.

Sponsorer

Ge ett bidrag till föreningens verksamhet!

 

Då har du möjlighet att få vara med och synas på vår webbplats och/eller i det material vi kommer att producera, t.ex. tidskrifter, filmer.

 

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Rapport både lokalt och rikstäckande.

 

Rapportstudion på Midgård i Röstånga startade en halv timma före ordinarie sändningstid men då med en ytterst lokal rapportering. Det var en för Röstånga mycket positiv rapportering som handlade om allt ifrån hur kommunen nu storsatsar på orten till Gunnar Fribergs come back i fotbollen, en nödåtgärd för att få lite framåtanda i spelet. Lennart Lundbergs introduktion väckte stor munterhet men löftena och informationen togs nog med en stor nypa salt av kvällens verkliga ”rapportör” Johanna Lilius.


Johanna, idag redaktör på TV:s ”Rapport” (19.30), berättade att hon som ung definitivt inte hade siktet inställt på detta yrkesval utan att hon endast tyckte om att skriva. Via Skurups Folkhögskola, Expressen och Ekoredaktionen kom hon sedan till Rapport. Sveriges Television är ett stort företag och i Stockholm arbetar c:a 300 personer på Rapport. Det är ett tekniktungt medieföretag med en uppsjö specialister och journalister och mitt i denna samling finner vi Johanna som redaktör och hennes uppgift är att vara ”grindvakt” och att se till att det som sänds fyller kravet på saklighet (Det var på den punkten Lennarts rapportering fallerade).

 

”En bra nyhet skall kännas i maggropen” berättar Johanna Lilius,redaktör på Rapport.

 

”A och O” är att ha tittarna för ögonen och att allt är tydligt och klart. Detta innebär att av allt det material som presenteras under dagen och som skulle kunna bli en nyhet för tittarna skalas det allra mesta bort. Johanna berättade om hur en arbetsdag kunde se ut och vad som blir en nyhet. Hennes utgångspunkt var att en bra nyhet har nyhetskraft, beröra och går ”rakt in i maggropen”. Den får dock inte vara agiterande. Så på morgonen samlar Johanna gruppledare och övriga medarbetare (15- 20 personer) för att gå igenom en händelse/aktivitetslista. Det är viktigt med sanningshalten i det som skall avrapporteras men att inhämta direktinformation på plats är inte riskfritt i vissa länder. Att å andra sidan köpa in information från sådana områden kan det vara ett etiskt dilemma. Efter det första morgonmötet ansluter journalisterna och de är alltid laddade med åsikter. Johanna berättade att vissa ärenden är besvärliga då de är ytterst komplexa och därmed svåra att hantera (t.ex. fallet Hadille). Men om man utelämnar ett sådant aktuellt ärende hör tittarna av sig omedelbart.

 
Reportrarna går sedan ut på fältet för att göra sitt jobb och ofta är det då en fråga om att ha förmågan att få folk att prata. Johanna berättade om olika journalisters strategier och hon framhöll som ett exempel KG Bergströms nästan patologiska envishet och knep som alltid resulterade i att han fick svar på sina frågor. Sedan kommer journalisterna tillbaka med sitt material. Redaktionen skall nu ta ställning till om inslaget är rätt och sakligt och Johanna var mycket tydlig: ”det är skam att bli fälld i Granskningsnämnden”.


Körschemat för Rapport är 28.30 minuter. Man måste också anpassa inslagens längd till programledarens ”uppläsningshastighet” . Vi fick också några exempel på mardröms-situationer som t.ex. när kamerorna, numera helt datorstyrda, helt enkelt börjar vandra ut ur studion, eller, då ”vädret” som är kollosalt viktigt, höll på att gå helt snett då meteorologen gått vilse i TV huset.

 

Det var stort intresse och många frågor att besvara för Johanna Lilius.

 

Johanna berättade också om svårigheten i arbetet med att göra inslagen begripliga, man är ”bäst på känslor och sämst på siffror”. Forskare är hopplösa att intervjua då de gärna drar hela forskningsprogrammet, oftast helt obegripligt. Men det finns knep. Man säger bara att man är från ”lilla aktuellt” och då fungerar det nästan perfekt. En viktig strategi är att vara lyhörd för vad folk tycker för att kunna behålla dem genom hela programmet. Helst vill man börja Rapport med bästa nyheten, därefter kommer det plats för känslor, man vill gärna att tittaren skall identifiera sig med en person i inslaget och så vill man helst kunna avsluta med något som kan väcka lite munterhet och skratt. Men som Johanna sa, in i det sista fattas beslut om vad som skall sändas och när ett avsnitt måste plockas bort kan det bli hett om öronen;” journalister och tittare är inte att leka med”.


Johanna avslutade med att intyga hur roligt hennes arbete är och att ”när TV är bra är det häftigt”.


Det behöver nog knappast påpekas att det blev en lång och intressant frågestund kring kaffet med nybakat och lotteri med rikliga vinster. Och under kvällen återkom Lennart med frågor kring vad som egentligen händer på personalfesterna men Johanna visade prov på stor diskretion.

 

Då Lennart inte fått svar på sina frågor var vi lite rädda för att han inte skulle överlämna den väl förtjänta spettekakan.

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt