Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Rötter!

Nättidningen Rötter

Vill du bli medlem?

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Att lära känna sina rötter

 

Den 18 mars hade vi besök av Stig Pettersson från Ask, medlem av Sloff, Svalövsbygdens släkt och folklivsforskare. Han höll ett föredrag om hur man går till väga då man söker sina rötter. Vi fick veta att källorna att hämta kunskap från är många, från kyrkböcker och husförhörslängder till ibland även domar som utfärdats mot dem i släkten som haft lite fuffens för sig. Bouppteckningar, Jordeböcker, mantalslängder är några fler exempel som går att använda då man söker sina rötter.

 

De ca 20 intresserade som lyssnade hade öronen spetsade när Stig berättade om några i sin egen släkt och hur han gick till väga för att få fram information. Stig berättade också att det blivit betydligt lättare att bedriva släktforskning under senare år eftersom mycket av materialet (källorna) fanns digitaliserade och kunde nås via Internet eller från köpta CD-skivor.

 

Efter föredraget kunde de som lyssnat få hjälp med att leta efter sina förfäder. Stig med två kollegor från Sloff kunde med hjälp av sina databaser plocka fram en hel del.

 

Det kändes som att flera av dem som lyssnade tänkte börja leta efter sina förfäder - på "gott och ont" - för vem vet vilka filurer som funnits i släkten.

 

Vill du veta mer om släktforskning så börja med att besöka nättidningen Rötter

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt