Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Bengt Åke Bengtsson

Skånskan var så genuin att en icke skåning fick anstränga sig till det yttersta för att hänga med.

Sponsorer

Ge ett bidrag till föreningens verksamhet!

 

Då har du möjlighet att få vara med och synas på vår webbplats och/eller i det material vi kommer att producera, t.ex. tidskrifter, filmer.

 

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

”Skånsk blanning” på Midgård.

 

 

Det blev en riktig skånsk afton på Midgård då Kulturföreningen gästades av Bengt Åke Bengtsson, onsdagen den 13 april. Dragspelsmusik och historier på riktig skånska. Bengt Åke är född och uppvuxen i Hörby och med en mor som uppmuntrade honom att spela dragspel. Flyttade så småningom till Heagården i Munka Ljungby där han nu är museivärd. Berättade att han skämts halva livet för sin skånska dialekt men av denna skamsenhet fanns inte ett spår denna kväll.

 

Att Bengt Åke hyser en stark känsla till det skånska landskapet och dess innevånare framgick med all tydlighet i såväl historier som valet av sånger. Skånskan var så genuin att en icke skåning fick anstränga sig till det yttersta för att hänga med. När så Bengt Åke mitt i underhållningen började förhöra de närvarande på betydelsen av gamla skånska ord var det många som fick sitt minne uppfriskat. Underhållningen rullade på i ett typiskt skånskt tempo med allsång (på svår skånska), riktigt roliga historier och så naturligtvis Edvard Persson.

 

Ju längre tiden led ju mindre märkte man den skånska blygsamheten som i en historia där en stockholmare vid något tillfälle inför en skåning ondgjorde sig över att så många skånska politiker nått toppositioner i regering och på kanslier, varpå skåningen svarade: ”ja och ändå exporterar vi bara de sämsta”. Kvällen avslutades med kaffe och ett gratislotteri där vinnarna kunde glädja sig åt choklad och äppelmust.

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt