Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Erik Lilius

Slum, ett ord som är något svårt att definiera men som väcker negativa tankar, kan uppstå genom att t.ex. boende överges av olika anledningar eller att större byggnads-komplex överges på grund av att verksamheten upphört.

Vill du bli medlem?

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Inte bara slum!


Molnen tornade upp sig över Röstånga och nästan exakt på tolvslaget lyfte Tor sin mäktiga hammare och lät mullret fara över Kvarndammen som för att meddela att nu öppnar Röstånga konsthall för vernissage. I anslutning till entrén fanns ”bubbel och snacks” och längre in i det mörka utställningsrummet var strålkastarna riktade på tavlorna. Här inne tog Erik Lilius oss med på en koncentrerad resa kring urbaniseringens konsekvenser.

 

Slum, ett ord som är något svårt att definiera men som väcker negativa tankar, kan uppstå genom att t.ex. boende överges av olika anledningar eller att större byggnadskomplex överges på grund av att verksamheten upphört. Inte sällan avlägsnas dessa byggnader efter en tid även om de bär på ett för platsen unikt kulturhistoriskt värde.

 

Erik gav tydliga exempel på detta. Vidare lyfte Erik fram den ojämna kampen mellan det teknologiskt avancerade samhällets framfart och det kulturarv som finns på plats och som riskerar att helt utplånas eller endast finnas kvar, som i Eriks bilder, som en ropandes röst med vars hjälp man möjligen kan förstå den identitet som från början byggde upp orten. Erik påvisade också att även om stora byggprogram skapat boende av bra teknisk kvalitet är det lätt att glömma bort kringmiljön och att det måste finnas rum för både kropp och själ. Inspiration till det tankeväckande budskapet i utställningen har Erik hämtat från sina resor till olika länder och olika kontinenter men det är inte svårt att finna budskapets bärighet också i den egna lokala tillvaron.

 

 


Erik Lilius berättar om den kulturkrock som kan uppstå mellan det moderna samhällets tillväxt och den ursprungliga bebyggelsen.

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt