Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Runt Sydamerika

Samborombon, en liten by förutan gata, den ligger inte långt från Rio de la Plata, nästan i kanten av den blåa Atlanten och med Pampas bakom sej många hundra gröna mil

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 

Runt Sydamerikas sydspets

med Siv och Anders Arvelid

 

"Samborombon, en liten by förutan gata, den ligger inte långt från Rio de la Plata, nästan i kanten av den blåa Atlanten och med Pampas bakom sej många hundra gröna mil”

och i det här området vid Rio de la Plata, som Evert Taube så fint beskriver, ligger också Argentinas huvudstad Buenos Aires i vars hamn en pampig kryssare väntar på Siv och Anders Arvelid. Efter en lång flygresa från Paris och installering på fartyget med plats för c:a 2000 passagerare var det inte tal om att vila ut i den pampiga ”hytten”. Nej det blev en tur in i huvudstaden och här fick vi lära om den Argentinska tangon som uppstod i slutet av 1800-talet men också om fotboll, som är en nationalsport och där landet firat många fina triumfer inte minst med den fenomenale Maradona. Vi fick också veta att Argentina inte bara har ett omfattande jordbruk utan också är ett utvecklat industriland.

Anders Arvelid visar på kartan över Sydamerika hur kryssningen runt Cape Horn sträckte sig.

 

Avgång österut mot Montevideo, Uruguays huvudstad, som har en djuphamn som är oerhört viktig för handelsutbytet i området. Siv och Anders tyckte att resan var angenämt upplagd, man gick om nätterna och låg i hamn om dagarna och på båten saknades inte underhållning. Så vidare söderut för att närma sig det stora äventyret; att passera Cap Horn och Eldslandet och gå från Atlanten in i Stilla Havet. Normalt har sydspetsen 270 årsdagar med regn, snö, blåst och mycket dålig sikt så spänningen var stor, men vid denna kryssning var vädret alldeles utmärkt och Cap Horn framträdde med stor tydlighet.

 

 

Man lade till vid Ushuaia, världens sydligaste stad. Från denna stad utgår expeditioner men också turistturer till Antarktis. Siv och Anders valde dock att göra en mindre tur längs kusten för att studera djurlivet. Här på klipporna fick vi se fina bilder på sjölejon, trutar, skarvar och pingviner.

 

 

Så gick man norrut genom Magellans sund, uppkallad av Ferdinand Magellan, som på grund av alla brasor som var tända på öarna vid sydspetsen kom att kalla den delen för Eldslandet. Norrut längs Chiles kust och längs en omfattande skärgård som dock var mycket glesbefolkat. Avmönstringen skedde i Valparaiso, en ”hamn- och kåkstad” och sedan fortsatte man med buss till Santiago. Vi fick veta att Chile är världens 7:e största vinproducent och det finns mer än 70 vinproducenter med vingårdar på Andernas sluttningar. Siv och Anders avslutade sin reseberättelse med att poängtera hur grön och vacker Santiago är och att platsen kom att utgöra en fin slutpunkt för kryssningen runt Sydamerikas sydspets.

 

 

Denna kväll var Midgård i det närmaste fullsatt och stämningen var som vanligt hög vid eftersitsen med kaffe och hembakat bröd. Här var det många som fick lite extra tips om hur man dansar tango men också om innehållet i de 4-rätters menyer som serverades på kryssaren. Och så blev det som vanligt stort lotteri med många och smakrika vinster. Det blev en mycket innehållsrik och fin avslutning på Kulturföreningens höstarrangemang men redan i januari startar vårens verksamhet upp.

Gunnar Andersson

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt