Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Uganda

Jämfört med Sverige är Uganda tätbefolkat (c:a 171 personer/km2) och de flesta bor på landet (c:a 86%) och det är stor skillnad i levnadssätt mellan tätort och landsbygd.

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 

Inte bara safari i Uganda.


Uganda har kallats Afrikas pärla och ligger på ekvatorn alldeles intill den stora Victoriasjön. Landet och sjön utgör ögat i kontinentens ”huvudprofil”. Landet har ett tropiskt klimat, är ett typiskt högland med savanner men har också ett stort och mycket bördigt område format som en halvmåne längs Victoriasjön. Röstångaborna Sara och Mikael Pehrsson inledde sin berättelse om safarituren i Uganda med att teckna en geografisk och historisk bakgrund över Uganda. Sålunda fick vi veta att många namn på sjöar, floder och platser i Uganda bär engelska kunganamn, något som minner om den tid då landet var ett engelskt protektorat. Huvudstaden Kampala (c:a 1.6 miljoner innevånare) är mycket utspridd med ett blygsamt centrum och kanske mest känd hos oss för den spektakulära fritagningen av den israeliska gisslan på Entebbe flygplatsen i närheten.
 

Uganda är som halva den svenska landytan i storlek och med c:a 34.5 miljoner innevånare och gränsar till Sudan, Kenya, Tanzania, Rwanda och Kongo.

 

Det var mycket intressant att höra att utvecklingen efter Idi Amin varit så positiv med stor tolerans mellan de olika folkgrupper som bor i landet och en lagstadgad religionsfrihet. De flesta (mer än 2/3) är kristna (protestanter och katoliker) men det finns också muslimer (c:a 10 %) och ungefär lika många anhängare av olika traditionella naturreligioner. Det finns inga konflikter mellan religionerna och det förekommer också äktenskap mellan personer tillhörande olika religioner. Det officiella språket är engelska men utanför tätorterna är det de lokala språken som gäller.


Jämfört med Sverige är Uganda tätbefolkat (c:a 171 personer/km2) och de flesta bor på landet (c:a 86%) och det är stor skillnad i levnadssätt mellan tätort och landsbygd. Vi fick se bilder som visade att välkända västerländska produkter slagit rot i landets tätorter och då inte minst viktigt var mobilerna. På landsbygden finns ingen el (telemasterna drivs med dieselaggregat) och mobilerna fick laddas i byarna. På många ställen i de större orterna närmade sig standarden den i vissa industriländer men det som imponerade mest var jordbruksodlingen som sysselsätter majoriteten av befolkningen och inte minst är kvinnorna involverade i den verksamheten. Uganda är självförsörjande och kan också exportera en hel del jordbruksprodukter. De folktätaste och mest bördiga områdena är de vid Victoriasjön.
 

Uganda är ett rikt jordbruksland och Mikael berättade att här finns stor odling av kaffe, bomull, te (exporteras), tobak, maniok (sötpotatis), majs mm.

 

Då det inte finns någon el på landet eldar man med ved och träkol (nästan 90 % av landets energiförbrukning). Detta leder till att skogen skövlas vilket skapar konflikter. Sara och Mikael visade bilder på hur man tillverkade tegel men också tillverkning av de enkla och portabla eldstäderna av lera.


De flesta jordbruken är relativt små och här är också kvinnorna mycket engagerade i odling av, förutom ovan nämnda produkter, frukt och grönsaker till försäljning. Detta fick vi fina bildbevis på från olika marknader.
 

Som framgår av bilden innehåller marknadsstånden mängder av frukt och grönsaker av ungefär samma sortiment och kvalité som hos oss.

 

Så kvällens höjdpunkt, safarituren längs dammiga grusvägar bort mot Rift Valley. Det hela inleddes dock med en båttur längs en av Nilens källor. Här fick vi se en hel kavalkad av utomordentligt fina bilder på elefanter, flodhästar och krokodiler men också på otroligt vackra och spektakulära fåglar och inte minst krontranan som är Ugandas nationalfågel. Ute på savannen mötte giraffer, zebror, bufflar, impalor, vårtsvin m fl. ganska välkända djur. Här fanns också sparsamt med lejon och där de fanns flockades safaribilarna ty alla ville ju dokumentera mötet med djurens konung.
 

Spännande möte med den afrikanska elefanten.

 

Så kom då mötet med bergsgorillorna, dessa så omskrivna primater som måste skyddas på alla sätt för att kunna överleva. Gorillorna finns i den besökta parken i två grupper och guiderna går först ut för att spåra upp dem innan turisterna får tillträde till området. Det var intressant att få veta att man måste vara frisk för att få gå in i reservatet och komma nära gorillorna. Sara och Mikael gick i två olika grupper och kunde sedan berätta för varandra om upplevelsen. Till skillnad från chimpanser som är högljudda och hörs på flera kilometers håll är gorillorna lågmälda och förvånansvärt lätta att komma nära. Vi fick se bilder på åtminstone en riktigt stor s.k. ”silverrygg”, en hane som ingav respekt.
 

Dessa fredliga gorillor måste skyddas med alla medel mot tjuvskyttar men också mot smittosamma sjukdomar som besökare kan ta med sig till gorillorna.

 

Sara och Mikael bjöd på riktigt innehållsrik kväll i mitten av november 2012 på Midgård i Röstånga. Vi fick inte enbart se fina bilder på en mångfald djur i sina unika miljöer utan vi fick också en förnämlig föreläsning i Ugandas aktuella historia, dess översiktliga geografi, näringsliv och hur människorna lever sina liv på landsbygden och i tätorterna.

 

Gunnar Andersson

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt