Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Höstfärger

”Vi bör använda de latinska namnen mer”, det lät nästan som ett ultimatum. ”För då minskar risken för missförstånd då vi diskuterar våra trädgårdsväxter”.

Sponsorer

Ge ett bidrag till föreningens verksamhet!

 

Då har du möjlighet att få vara med och synas på vår webbplats och/eller i det material vi kommer att producera, t.ex. tidskrifter, filmer.

 

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Höstfärger i våra trädgårdar

Kenneth Lorenzons föreläsning vid vårt 5-års jubileum.


Att det var en lärare och fullfjädrad pedagog som nu guidade oss i höstträdgården gick inte att ta miste på. Kenneth Lorenzon som forskar och undervisar vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp tog genast greppet om åhörarna och nu blev alla sinnen på spänn. ”Vi bör använda de latinska namnen mer”, det lät nästan som ett ultimatum. ”För då minskar risken för missförstånd då vi diskuterar våra trädgårdsväxter”. ”De har ju blivit namngivna av en svensk, Carl von Linné, och vi svenskar uttalar latinet vackert, så varför tveka”. Så när Kenneth nu introducerade oss i en inte alls färglös höst i trädgården föregick han med gott exempel och gav såväl svenska som latinska namn på växterna. Nu kunde vi slappna av och förundras av allt det där vackra som man önskat sig i sin trädgård men inte kommit på eller ens visste att det fanns.

 


Trollhassel t.ex. som blommar väldigt tidigt med doftande blommor och som lyser upp med granna höstfärger eller Forsythia som ofta uppfattas som enbart en vårblommande buske men som också uppvisar vackra gula höstfärger. Ripbär, som vi känner som en växt som färgar våra fjällhedar röda framhöll Kenneth som en utmärkt trädgårdsväxt. Den växer långsamt och blir mattbildande och skänker också trädgården den vackert röda höstfärgen. Så fick vi tips om att nattskatta (Solanum nigrum), denna potatissläkting, finns i olika sorter och färger och kan med fördel odlas på spaljé och bli en riktigt fin höstväxt. Men längre fram på hösten och på vintern då? ”Stammar, har ni tänkt på hur vackra och fascinerande stammar kan vara”? frågade Kenneth lite retoriskt. Korkträdet (Phellodendron amurense), som kommer från Amurområdet i allra östligaste Asien, har en fantastiskt vacker krona med fina grenar. Det är ett medelhögt träd och stammen täcks av ett tjockt barkskikt med intressant mönster. Och så Tibetanskt glanskörsbär med en alldeles underbar stam.

 

Glanskörsbär med sin glänsande stam.

 

Så skall vi inte glömma benveden som växer ganska vanligt ute i de skånska markerna. Varför inte ha denna växt i trädgården med sina fantastiskt lysande höstfärger och kanske är dess fröställningar ännu vackrare och intressantare.


Det var mirakulöst hur snabbt den tilldelade tiden för trädgårdsföredraget försvann denna jubileums-eftermiddag på Turistbyrån. Trädgårdsentusiasterna suckade av förtjusning och konstaterade att högt upp på önskelistan finns ett nytt besök av Kenneth Lorenzon hos Kulturföreningen i Röstånga.

Gunnar Andersson

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt