Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Siv och Anders Arvelid

Den industriella utvecklingen har gått mycket snabbt och tillämpningen i diverse högteknologiska produkter har varit riklig ibland kanske lite för bra. Vi kommer alla att minnas Sivs berättelse om det högdatoriserade toalettstolstillbehöret som innebar att man bara behövde utföra det man önskade och sedan trycka på diverse knappar i en viss ordning för att hela proceduren skulle genomföras till besökarens belåtenhet.

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 

Sydkorea - morgonrodnadens land

 

Sydkorea, ett land som de flesta inte känner särskilt väl till. Kanske fanns det bland de äldre åhörarna de som mindes slutet av andra världskriget och uppdelningen av Korea (som tillhört Japan, protektorat) i Nordkorea under inflytande av Sovjetunionen och Sydkorea som stöttades av USA. Gränsen, den s.k. demarkationslinjen, gick längs den 38 breddgraden. Ännu fler minns säkert Koreakriget då Nordkorea invaderade Sydkorea varefter fronten flyttades fram och tillbaka under stöd av Kina och USA för att slutligen hamna där den ligger idag, nära den 38 breddgraden.

 

 

Siv och Anders Arvelid visade med bilddokument (från Panmunjon) hur denna gräns knivskarpt skiljer dessa två stater från varandra och att det är helt skilda världar politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Det var dramatiskt att se hur gränsen övervakas av soldater och samtidigt få information om att c:a en miljon soldater finns på varje sida av gränsen. Siv och Anders visade en bild på en bro (Bridge of no return), där man efter kriget gavs en valmöjlighet att välja sida men då man väl passerat bron var valet gjort.

 

Nej det mycket uppskattade och högst personligt präglade föredraget av Siv och Anders Arvelid handlade inte om landets tidiga historia utan om hur det är att leva i Sydkorea ett land som utvecklats kollosalt de senaste 50 åren. Vi fick bl.a. veta att ytan är stor som södra Götaland med en folkmängs på 50 miljoner vilket ger en befolkningstäthet mer är 20 gånger den vi har i Sverige. Idag är Sydkorea världens 11:e största ekonomi och bilindustrin är den 6:e största i världen. Utbildningsnivån är synnerligen hög och man har flest disputerade per invånare i världen. Som Anders påpekade leder det till samma problem som i väst, att det är svårt att få jobb som svarar mot utbildningsnivån.

 


Söul är ett jättestad med c:a 20 miljoner innevånare (”Storsöul”). Staden var totalt förstörd genom krigen och därför finns det knappast några gamla kulturbyggnader kvar. Siv och Anders visade dock hur man byggt upp stadsdelar i den gammalkulturella stilen och dessa områden samsas med områden präglade av modern arkitektur. Bilder visades från Itaewon street, en riktig turistgata där man kan inhandla lokala produkter och lättare går det om man kan språket. Siv berättade att Sydkorea har ett eget alfabet men med en del låneord från Kina och att det sydkoreanska spåket är ett ”ljudspråk”, ganska lätt att lära sig läsa men omöjligt att förstå. Vi fick flera exempel på vilket värde det är att ha svenskar på plats i Söul när det kommer delegationer från Sverige på besök då det egna språket är så starkt förknippat med kulturen och inte alltid kan ersättas med engelskan.


Den industriella utvecklingen har gått mycket snabbt och tillämpningen i diverse högteknologiska produkter har varit riklig ibland kanske lite för bra. Vi kommer alla att minnas Sivs berättelse om det högdatoriserade toalettstolstillbehöret som innebar att man bara behövde utföra det man önskade och sedan trycka på diverse knappar i en viss ordning för att hela proceduren skulle genomföras till besökarens belåtenhet.

 


Sydkoreaner är buddister (c:a 50%) och kristna (c:a 40%; de flesta kristna är katoliker). Bröllop firas inte som i Sverige som en kyrklig ceremoni utan helt fristående som ett riktigt jippo med mycket ”tingel-tangel”. Kanske var det viktigaste i akten gruppfotot, något som tydligen är viktigt i de flesta sammanhang i Sydkorea. De flesta äktenskap är arrangerade och man fick inte vara släkt med varandra ens på mycket långt håll. Man får heller inte tillhöra samma tecken i zodiaken. Det är viktigt att man får en son eftersom det enligt traditionen är han som skall sörja för föräldrarna på ålderdomen, man har inte samma trygghetssystem som i Sverige. Detta leder naturligtvis till en riktad strävan att få en son med alla de konsekvenser det medför. Man begraver de avlidna i små gravkullar, vilka man sedan regelbundet besöker för att ”tala” med den avlidne. Ofta väljer man en naturskön plats ute på landet.

 

Då Siv genom en mindre lyckas ispiruett hamnade på sjukhus fick hon också erfara att rutinerna skiljer sig en hel del från Sverige. Tex. förväntas det att nära anhöriga hjälper till med de enklaste patientnära sysslorna. Andra skillnader som framkom var den i beteendet mellan män och kvinnor. Det var med viss bestämdhet som Siv och Anders påtalade att medarbetarnas fruar också skulle komma till den gemensamma middagen och väl där att männen får finna sig i att kvinnorna skall ha företräde till det dukade bordet.


Efter det mycket stimulerande föredraget vidtog en frågestund som aldrig ville ta slut. Först när föreningens ordförande påtalade att det var dags för kaffe uppstod en stund paus varefter nya frågor ställdes om alltifrån politik till hur stabil energiförsörjningen är. En riktigt fin kväll och ett absolut fullsatt Hasselbacken med småprat vänner emellan och eftertraktat lotteri med många lokalproducerade vinster.

 

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt